Ballett og kald krig

Våren 2019 jobbet jeg med en spennende sak: “Exit Sovjet” kalte jeg den, om russiske dansere som forlot Sovjetunionen og hoppet av til Vesten for å få større kunstnerisk frihet. George Balanchine gjorde det i 1924, Natalia Makarova i 1970 – begge med sin russiske ballettradisjon i bagasjen, og begge skulle sette sitt solide preg på Vestens ballettradisjon. De to var med i Nasjonalballettens produksjon Mesteraften: Hvite netter denne våren, og til programmet skrev jeg også artikkelen “Kontraster i hvitt“ om deres hvite balletter Symfoni i C og The Kingdom of the Shades, der “danserne må danse og puste som én”. Ah!

Bak tittelen Mesteraften: Hvite netter skjuler det seg en historie om kald krig og avhopp. Faksimile fra programmet Design: Kaja van Domburg

Kontraster i hvitt: De er to ikoniske balletter fra to ulike århundrer. Både Natalia Makarovas The Kingdom of the Shades og George Balanchines Symfoni i C er uhyre vakre, og begge forferdelig krevende. I dette intervjuet sies det en del om hvorfor. Faksimile fra programmet til Mesteraften: Hvite netter. Foto: Erik Berg og Jörg Wiesner. Design: Kaja van Domburg