Balletthøst i Operaen – og mange intervjuer

Tilbake i Operaen, ja, og det betyr høyt tempo og mange og varierte arbeidsoppgaver. En av de aller morsomste, og mest tidkrevende, er dog å intervjue noen av dem som skaper scenekunsten. I høst har jeg skrevet intervjuer med Alan Lucien Øyen, som sto bak storsatsningen The Hamlet Complex i september, og danserne Maria Kochetkova, Maiko Nishino, Eugenie Skilnand og Melissa Hough, som sto på scenen under Sir Kenneth Macmillans ballett Manon – og Maria nok en gang til Svanesjøen-programmet i november. Herlige samtaler med gripende dyktige folk. Den som lever av å stille spørsmål, er privilegert.

Første side av et lengre intervju om storsatsningen The Hamlet Complex med koreograf og manusforfatter Alan Lucien Øyen. Faksimile fra forestillingsprogrammet

De første av ti sider med intervjuer med solistene i Manon. Faksimile fra forestillingsprogrammet

Maria Kochetkova er en danser som har imponert meg veldig i høst – fordi hun er så vanvittig uttrykksfull og sterk på scenen, men også som person. Hun kan avvise spørsmål og dermed tvinge meg til å tenke nytt som journalist, og svarene hennes er alltid reflekterte og konsise, der mange av oss har en tendens til å bable videre (ofte kanskje bare for å si noe?). Her snakker hun om det hun mener er ballettrepertoarets aller tøffeste rolle – dobbeltrollen som Odette og Odile i Svanesjøen. Faksimile fra forestillingsprogrammet